Κεφίρ: Ο βασιλιάς των προβιοτικών

Δημοσιεύτηκε απο argyrispro πριν 6 μήνες |

argyrispro avatar
♂ Άνδρας
argyrispro Διαχειριστής Δημιουργός θέματος πριν 6 μήνες
Το κεφίρ το έβαλα πρόσφατα στην διατροφή μου κ το θεωρώ θησαυρό.

Όπως στα περισσότερα πράγματα έτσι κ εδώ υπάρχουν αρκετά μυστικά.

Προσωπικά έχω δοκιμάσει αρκετά κεφίρ αλλά προς ώρας όλα είναι του εμπορίου.

Που έχω καταλήξει; Όσα έχουν πρόσθετα πχ φρούτα του δάσους δεν είναι ωραία. Επίσης τα κεφίρ από αγελαδινό γάλα επίσης δεν μου αρέσουν.

Έχω καταλήξει σε κεφίρ με γάλα κατσικίσιο.

Φυσικά τα σπιτικά κεφίρ θεωρώ πως είναι ανώτερα.

Ας πούμε τώρα κάποια πράγματα.

Το κεφίρ είναι ένα παραδοσιακό ζυμωμένο ρόφημα, παρόμοιο με το γιαούρτι, που παρασκευάζεται από γάλα και “κόκκους κεφίρ” — δηλαδή έναν συμβιωτικό συνδυασμό από βακτήρια και ζυμομύκητες.
Προέρχεται από τον Καύκασο και θεωρείται εδώ και αιώνες τροφή μακροζωίας.
Που βοηθά:

1. Υγεία του εντέρου

• Περιέχει ισχυρά προβιοτικά που ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου
    • Καταπολεμά την δυσβίωση και βελτιώνει την πέψη
  2. Ανοσοποιητικό σύστημα

• Υποστηρίζει την άμυνα του οργανισμού μέσω της ισορροπημένης χλωρίδας
  3. Αντιφλεγμονώδη δράση

• Μειώνει φλεγμονές, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου ή δερματικών προβλημάτων
  4. Αντιμικροβιακή προστασία

• Ορισμένα στελέχη που περιέχει αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων
  5. Βοήθεια στην ψυχική υγεία

• Μέσω του gut-brain axis, η καλή εντερική υγεία συνδέεται με καλύτερη διάθεση και λιγότερο άγχος
  6. Βιταμίνες & Θρεπτικά στοιχεία

• Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. Β12), ασβέστιο, μαγνήσιο και ένζυμα

Γνωρίζω πως αρκετός κόσμος καλλιεργεί κεφίρ στο σπίτι του αλλά ακόμα δεν έχω φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Έχετε εντάξει εσείς το κεφίρ στην διατροφή σας;
nclakare avatar
♀ Γυναίκα
nclakare Γιατρός πριν 5 μήνες
Με αφορμή την ανάρτηση του δημιουργού της εφαρμογής, θα ήθελα να κάνω νύξη για τη δράση των προβιοτικών και των πρεβιοτικών στη διατροφή μας. Τα προβιοτικά είναι "ωφέλιμα" βακτήρια για την ενίσχυση του οργανισμού μας τα οποία μπορούμε να λάβουμε μέσω τροφών  όπως κεφίρ, τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση (Sauerkraut), το αιγοπρόβειο ή άλλο ζωντανό γιαούρτι,  kombucha ή από συμπληρώματα. Τα πρεβιοτικά είναι είδος φυτικών ινών που αποτελούν τροφή για τα "ωφέλιμα" βακτήρια και βοηθούν την ανάπτυξη των προβιοτικών βακτηρίων. Πηγές πρεβιοτικών: πράσο, σπαράγγια, μανιτάρια, σκόρδο, κρεμμύδι, μπανάνα (κυρίως άγουρες), μούρα, μήλο με τη φλούδα του, αγκινάρα, ντομάτες, όσπρια, λιναρόσπορος. Τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα με προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να βοηθήσουν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Πιο κάτω αναφέρονται μερικά ωφέλη των προβιοτικών που προσφέρουν στην υγεία μας. 1.Αντιφλεγμονώδη δράση, 2. Βοηθούν στη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου ενισχύοντας την ακεραιότητα των εντεροκυττάρων και το ανοσοποιητικό μας (αξία έχουν κυρίως σε περιόδους που λαμβάνουμε αντιβιοτική αγωγή ή παρουσιάζονται διιαταραχές της κινητικότητας του εντέρου), 3. Βοηθούν στον κορεσμό, 4. Προωθούν την παραγωγή του CLA (conjucated linoleic acid), ενός αμινοξέος που προωθεί την κάυση του λίπους, 5. Μειώνουν το λίπος στην περιοχή της κοιλίας, 6. Μειώνουν την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Ας εντάξουμε τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο μας.

⚠️️ Οι συζητήσεις στο forum δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή. Για προσωπικά θέματα υγείας, απευθυνθείτε πάντα σε επαγγελματία υγείας.

Κάνε σύνδεση για να απαντήσεις!