Τα οφέλη των κατοικιδίων υγεία μας!

Δημοσιεύτηκε απο argyrispro πριν 6 μήνες |

argyrispro avatar
♂ Άνδρας
argyrispro Διαχειριστής Δημιουργός θέματος πριν 6 μήνες
Καλησπέρα σε όλους!

Ανοίγω αυτό το θέμα για να μοιραστούμε σκέψεις, εμπειρίες και επιστημονικά δεδομένα γύρω από την επίδραση που έχουν τα κατοικίδια ζώα στη ζωή μας – τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

✅ Ψυχικά Οφέλη:

• Μείωση άγχους και κατάθλιψης – Το χάιδεμα και η παρουσία ενός ζώου μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης.

• Αίσθηση σύνδεσης και παρέας – Ιδίως για ανθρώπους που ζουν μόνοι ή νιώθουν μοναξιά.

• Σταθερότητα και ρουτίνα – Η φροντίδα ενός κατοικιδίου βάζει πρόγραμμα και σκοπό στην ημέρα.

• Αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης – Η "ορμόνη της αγάπης" αυξάνεται όταν κοιτάμε ή αγκαλιάζουμε το κατοικίδιό μας.

🏃‍♂️ Σωματικά Οφέλη:

• Περισσότερη σωματική άσκηση – Ειδικά με σκύλους, που μας "αναγκάζουν" να περπατάμε καθημερινά.

• Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία – Μελέτες δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

• Ενίσχυση ανοσοποιητικού – Επαφή με τα μικρόβια των ζώων σε μικρές δόσεις μπορεί να βοηθάει στην ανοχή.

• Πρόληψη παχυσαρκίας – Η ενεργητικότητα που προσθέτει ένα κατοικίδιο στη ζωή μας παίζει ρόλο στον έλεγχο του βάρους.

🧘‍♂️ Προσωπικά έβαλα την Ήρα (Γερμανικός ποιμενικός) στην ζωή μου μετά απο ένα εργασιακό burnout πριν 7 χρόνια. Θεωρώ πώς μαζί με μεγάλες ακόμα αλλαγές που έκανα βελτίωσα θεαματικά και την ψυχική και την σωματική μου υγεία. Ένα απο τα καλύτερα δώρα δηλαδή που έκανα ποτέ στον εαυτό μου.

Θα χαρώ λοιπόν να ακούσω:

• Έχετε κατοικίδιο; Τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

• Πώς επηρεάζει την ψυχική ή τη σωματική σας υγεία;

• Έχετε δει διαφορές στον εαυτό σας από τότε που το αποκτήσατε;

Καλοδεχούμενα και επιστημονικά άρθρα ή προσωπικές εμπειρίες! 😊

⚠️️ Οι συζητήσεις στο forum δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή. Για προσωπικά θέματα υγείας, απευθυνθείτε πάντα σε επαγγελματία υγείας.

Κάνε σύνδεση για να απαντήσεις!